زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

کیفر بنی نضیر (قرآن)





کیفر دنیایی بنی نضیر خواری و رسوایی و آوارگی آنها بود، که در این مجازات به آنها تخفیف داده شد، وگرنه مجازاتشان قتل و اسارت به دست مسلمانان بود.


۱ - کیفر قوم بنی نضیر




۱.۱ - خواری و رسوایی


خواری و رسوایی، کیفر دنیایی بنی نضیر بود.
هو الذی اخرج الذین کفروا من اهل الکتـب... «او کسی است که کافران اهل کتاب را در نخستین برخورد (با مسلمانان) از خانه هایشان بیرون راند!. ....» ما قطعتم من لینة او ترکتموها قائمة علی اصولها فباذن الله ولیخزی الفـسقین. «هر درخت با ارزش نخل را قطع کردید یا آن را به حال خود واگذاشتید، همه به فرمان خدا بود و برای این بود که فاسقان را خوار و رسوا کند!»

۱.۱.۱ - خوار نمودن دشمن


جمله" و لیخزی الفاسقین" (تا فاسقان را خوار و رسوا کند) نشان می‌ دهد که لا اقل یکی از اهداف این کار خوار نمودن دشمن و در هم شکستن روحیه آنها بوده است.

۱.۲ - عذاب شدید خداوند


عذاب شدید خداوند، کیفر دشمنی و مخالفت بنی نضیر با خدا بود.
هو الذی اخرج الذین کفروا من اهل الکتـب... «او کسی است که کافران اهل کتاب را در نخستین برخورد (با مسلمانان) از خانه هایشان بیرون راند!. ....» ذلک بانهم شاقوا الله و رسوله و من یشاق الله فان الله شدید العقاب. «این به خاطر آن است که آنها با خدا و رسولش دشمنی کردند و هر کس با خدا دشمنی کند (باید بداند) که خدا مجازات شدیدی دارد!»

۱.۳ - آوارگی


آوارگی، کیفر تخفیف یافته بنی نضیر بود.
هو الذی اخرج الذین کفروا من اهل الکتـب... «او کسی است که کافران اهل کتاب را در نخستین برخورد (با مسلمانان) از خانه هایشان بیرون راند!.....» ولولا ان کتب الله علیهم الجلاء لعذبهم فی الدنیا ولهم فی الاخرة عذاب النار. «و اگر نه این بود که خداوند ترک وطن را بر آنان مقرر داشته بود، آنها را در همین دنیا مجازات می‌کرد و برای آنان در آخرت نیز عذاب آتش است!»

۱.۳.۱ - جلای وطن


اگر نه این بود که خداوند بر آنها مقرر داشته بود که جلای وطن کنند و منطقه را ترک گویند آنها را در همین دنیا مجازات می‌ کرد" (و لو لا ان کتب الله علیهم الجلاء لعذبهم فی الدنیا) بدون شک جلای وطن و رها کردن قسمت عمده سرمایه ‌هایی که یک عمر فراهم کرده بودند خود برای آنها عذابی دردناک بود، بنا بر این منظور از جمله فوق این است که اگر این عذاب برای آنها مقدر نشده بود عذاب دیگری که همان قتل و اسارت به دست مسلمانان بود بر سر آنها فرود می‌ آمد، خدا می‌ خواست آنها در جهان آواره شوند، و‌ای بسا این آوارگی برای آنها دردناکتر بود، زیرا هر وقت به یاد آن همه دژها و خانه ‌های مجلل و مزارع و باغات خود می‌ افتادند که در دست دیگران است و خودشان بر اثر پیمان شکنی و توطئه بر ضد پیامبر خدا ص در مناطق دیگر محروم و سرگردانند گرفتار آزار و شکنجه ‌های روحی فراوانی می‌ شدند.

۱.۴ - گرفتاری به عذاب استیصال


بنی نضیر، مستحق گرفتاری به عذاب استیصال بودند.
هو الذی اخرج الذین کفروا من اهل الکتـب... «او کسی است که کافران اهل کتاب را در نخستین برخورد (با مسلمانان) از خانه هایشان بیرون راند!. ....» ولولا ان کتب الله علیهم الجلاء لعذبهم فی الدنیا ولهم فی الاخرة عذاب النار. «و اگر نه این بود که خداوند ترک وطن را بر آنان مقرر داشته بود، آنها را در همین دنیا مجازات می‌کرد و برای آنان در آخرت نیز عذاب آتش است!» (درباره «لعذبهم فی الدنیا» این احتمال وجود دارد که مقصود، عذاب استیصال باشد.)

۲ - پانویس


 
۱. حشر/سوره۵۹، آیه۲.    
۲. حشر/سوره۵۹، آیه۵.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص ۴۹۶.    
۴. حشر/سوره۵۹، آیه۲.    
۵. حشر/سوره۵۹، آیه۴.    
۶. حشر/سوره۵۹، آیه۲.    
۷. حشر/سوره۵۹، آیه۳.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص ۴۹۳.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۹، ص۴۲۸.    
۱۰. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۹، ص۲۰۲.    
۱۱. حشر/سوره۵۹، آیه۲.    
۱۲. حشر/سوره۵۹، آیه۳.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۴۵۶، برگرفته از مقاله «کیفر بنی نضیر».    


رده‌های این صفحه : بنی نضیر | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.